Artículo comentado: La remolacha aumenta el rendimiento muscular y la oxigenación durante el ejercicio isométrico sostenido, pero no altera la eficiencia oxidativa muscular y la reactividad microvascular en reposo



Conclusión del estudio:  
La ingesta aguda de jugo de remolacha, en individuos moderadamente entrenados:
1)      No alteró la reactividad microvascular del músculo esquelético in vivo (índice de función microvascular en reposo) y la eficiencia oxidativa basal
2)       Aumento la oxigenación muscular durante el ejercicio isométrico (posiblemente a través de la administración mejorada de O2)
3)       Proporcionó beneficios ergogénicos durante el ejercicio isométrico, sin efectos sobre la eficiencia oxidativa muscular. 

Revista: J Am Coll Nutr. 2018 Feb 9:1-12. doi: 10.1080/07315724.2017.1401497.

 Comentario personal: Estudios recientes indican que la disponibilidad de óxido nítrico, puede mejorar por medio de la suplementación con nitrato inorgánico de la dieta, el cual es abundante en los vegetales de hojas verdes y en la remolacha. Hay estudios que indican que la suplementación con 5-7 mmol de nitrato de la dieta (~0.1 mmol/kg de masa corporal) reduce la presión arterial en reposo, disminuye el costo de oxígeno del ejercicio submáximo (es decir, aumenta la eficiencia del músculo) y puede mejorar el rendimiento en el ejercicio. Lo importante de esta publicación es que, aunque encuentra esos factores ergogénicos, también, en ejercicio isométricos, demuestra que no se deben a sus efectos sobre la perfusión tisular, por lo que todavía queda por aclarar este efecto ergogénico



El estudio original:

Abstract

OBJECTIVE
To examine the effects of beetroot juice (BRJ) on (i) in vivo skeletal muscle O2 consumption (mVO2) and microvascular reactivity at rest and (ii) muscle performance, muscle oxygenation, and mVO2 during sustained isometric handgrip exercise (IHG).

METHODS:

Sixteen young males consumed, randomly, a nitrate-rich (8.1 mmol BRJnitrate) or nitrate-depleted (BRJplacebo) BRJ. After 2.5 hours, they performed an occlusion-reperfusion maneuver at rest, a 3-minute sustained IHG, and a sustained IHG to exhaustion with arterial occlusion. Changes in muscle oxygenated hemoglobin (O2Hb), deoxygenated hemoglobin (HHb), microvascular red blood cell content (tHb), and mVO2 were measured using near-infrared spectroscopy. Force output was recorded.

RESULTS:

During occlusion, the O2Hb decline did not differ between BRJnitrate and BRJplacebo (magnitude: -30.3 ± 1.6 vs. -31.1 ± 1.5 ΔμΜ; slope: -0.107 ± 0.007 vs. -0.111 ± 0.007 μΜ second-1). During reperfusion, all microvascular reactivity indices were not altered after BRJnitrate (e.g., O2Hbslope: 1.584 ± 0.093 vs. 1.556 ± 0.072 μΜ second-1). During the second and third minute of IHG, O2Hb and tHb were higher in BRJnitrate versus BRJplacebo (p < 0.05), and force output was higher during the third minute (10.8 ± 0.7 vs. 9.5 ± 1.2 kg; p < 0.05); HHb did not differ between trials. In IHG with arterial occlusion, BRJnitrate prolonged the time to fatigue (94.1 ± 5.8 vs. 80.1 ± 3.3 seconds; p < 0.01), with no effects on O2Hb decline (O2Hbslope: -0.226 ± 0.015 vs. -0.230 ± 0.026 μΜ s-1) and mVO2 (14.1 ± 1.0 vs. 14.3 ± 1.6 μmol l-1 minute-1).

CONCLUSION:

Acute BRJ ingestion in moderately trained individuals (i) did not alter in vivo skeletal muscle microvascular reactivity (index of microvascular function at rest) and basal oxidative efficiency, (ii) increased muscle oxygenation during IHG (possibly via enhanced O2 delivery), and (iii) provided ergogenic benefits during sustained IHG with no effects on muscle oxidative efficiency. The ergogenic effects of BRJ appeared independent of its tissue perfusion benefits.

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